Министерството на външните работи на Иран в четвъртък привика посланика на

...
Министерството на външните работи на Иран в четвъртък привика посланика на
Коментари Харесай

Иран привика швддския посланик заради Корана

Министерството на външните работи на Иран в четвъртък  привика посланика на Швеция в Техеран , с цел да " стачкува остро против оскверняването на свещения за мюсюлманите Коран в страната ", оповестява " Ройтерс ".

Протестиращите против исляма, един от които е иракски преселник в Швеция, който изгори Корана пред джамия в Стокхолм през юни, са поискали и са получили позволение от шведската полиция да изгорят Корана пред иракското посолство в четвъртък.

В случая протестиращите ритнаха и отчасти унищожиха книга, която съгласно тях е Корана, само че напуснаха региона след един час , без да я възпламенят.

 Ирак заплаши, че ще скъса връзките си с Швеция при наново запалване на Корана Обновена
Ирак заплаши, че ще скъса връзките си с Швеция при наново запалване на Корана

От държавното управление желаеха от шведския дипломат да напусне страната

Припомняме, че Ирак разгласи в четвъртък, че би прекъснал дипломатическите си връзки с Швеция, в случай че Коранът бъде изгорял още веднъж на шведска територия. Това оповестиха от кабинета на иракския министър председател Мохамед Шиа Ал-Судани.

Иракското държавно управление обаче изрично осъди подпалването на шведското посолство в Багдад от стотици иракчани. Припомняме, че те са сторили това в символ на митинг против проектите по-късно да бъде изгорял още един Коран в Стокхолм. В последна сметка то не бе осъществено.

Ирак също така изиска от шведския дипломат да напусне страната и отзова своя посланик в Швеция.

Демонстрацията бе свикана от поддръжници на шиитския свещеник Муктада ал-Садр.
 Демонстранти подпалиха шведското посолство в Ирак
Демонстранти подпалиха шведското посолство в Ирак

След изгарянето на Корана в Швеция

Правителствата на няколко мюсюлмански страни, в това число Ирак, Турция, Обединените арабски емирства, Йордания и Мароко, също осъдиха случилото се. Ирак изиска изгонването на причинителя, с цел да бъде изправен пред съда в страната.

Съединените щати също го осъдиха, само че прибавиха, че издаването на разрешителното от Швеция поддържа свободата на изложение и не е утвърждение на действието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР